Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > Sunucu, Depolama ya da İş İstasyonu Sistemleri ve SSD Sürücüler

Sunucu, Depolama ya da İş İstasyonu Sistemleri ve SSD Sürücüler

SSD’nin Sunucuda Kullanılması Neden Kötü Olabilir?

Geleneksel sabit disk sürücülerden-HDD farklı olarak, katı hal sürücüler-SSD verileri depolamak için flash bellek kullanır. Katı hal sürücülerden veri silindiğinde, hemen yok edilmez, silinmek üzere etiketlenir ve TRIM ve Garbage Collection gibi işlemler ile bu eski veriler ortadan kaldırılarak yeni veriler için alan açılır. Sabit disk sürücülerde ise veri silindiğinde, silinmek üzere etiketlenir ve uygun olduğunda yeni veri doğrudan bu alana yazılır. Verilerin SSD sürücülerde saklanma şeklinden dolayı bu süreç çalışmaz, TRIM ve Garbage Collection işlevleri bu rolü üstlenir. HDD ve SSD sürücülerin verileri nasıl farklı şekillerde yönettikleri hakkında bilgi verdiğimize göre. Son kullanıcılara yönelik üretilen SSD sürücülerin sunucu, iş istasyonu ya da Ağ Depolama Ünitelerinde (NAS) kullanılmasının neden doğru bir seçenek  olmayacağı ve tavsiye edilmediğinden bahsedebiliriz.

Bir sunucu ya da NAS cihazı genellikle 7/24 çalışan sistemlerdir. Yukarıda bahsedilen Garbage Collection işlevinin mantığı kavrandı ise bu işlevin sadece sürücü boşta iken çalışabildiği de anlaşılacaktır. Bunun anlamı bu tür sistemlerde kullanılan SSD sürücülerin genellikle boşta kalma durumlarının olmadığıdır. Garbage Collection çalışamayacağı için, artık verileri toparlama görevi TRIM işlevine kalmış olacaktır. Ancak NAS ya da sunucular gibi RAID yapılandırmaları ile çalışan sistemler TRIM işlevi ile uyumlu değillerdir. TRIM ya da Garbage Collection işlevlerinin çalışmaması sebebiyle SSD sürücü; üzerindeki silinmesi gereken ancak silinemeyen verileri biriktirmeye başlayacaktır. SSD üzerinde biriken bu silinmiş veriler görünür durumda olmadıklarından, kullanıcılar bu sürücüyü yeniden biçimlendirseler (format) bile tam anlamı ile temizleyemeyeceklerdir. Üstelik yeniden biçimlendirme (format) ile mevcut çöp veri üzerine yeni veriler de eklenmiş olacaktır. Çöp verilerin birikmesi; sürücü performansını olumsuz etkilemekte ve kararlılık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Tüketici ve Kurumsal Sınıf SSD Sürücüler Arasında Ne Gibi Farklar Vardır

Yukarıda sunucu sisteminin bir SSD sürücü için ne kadar kötü olabileceğini anlatmaya çalıştık. Ancak tüm SSD sürücüler de aynı değildir. Kurumsal sınıf SSD sürücüler ile tüketici sınıfı SSD sürücüler arasındaki farklardan bahsetmek uygun olacaktır. Kingston, Samsung, Transcend gibi önde gelen üreticiler tarafından tüketicilere yönelik sunulan SSD sürücüler; masaüstü, dizüstü sistemler, taşınabilir sistemler ya da yüksek performanslı iş/oyun sistemleri için tasarlanmışlardır. Sunucular gibi kurumsal kullanım ortamında ise, sürücüler yüksek yazma silme işlemleri ile 7/24 çalışacaktır. Samsung SM863 ya da Kingston DC400 serisi sürücü çözümleri sürekli çalışma gerektiren, yüksek yazma silme döngülerine sahip uygulamalarda kullanım için tasarlanmışlardır. Zaman içerisinde performans kaybı yaşayan tüketici sürücülerinden farklı olarak, kurumsal sürücüler aynı performansı uzun süreler boyunca sağlarlar. Benzer şekilde SSD sürücüden veri silme işleminde de tüketici ve kurumsal sürücüler arasındaki diğer önemli bir farktan bahsetmek doğru olacaktır, dayanım.

SSD sürücüler de dahil olmak üzere tüm flash cihazlar; veri güvenilirliği sona ermeden yazılabilecek veri sınırı değerine sahiptir. Bu değer aşıldığında bellekler sadece okuma işlevine sahip şekilde çalışmaya devam edebilir ya da kullanılmaz hale gelebilir. Farklı sürücüler, farklı dayanım değerlerine sahiptirler. Samsung 750 EVO- 250GB: 70TB, Samsung 850 Pro – 256GB : 150TB , Samsung SM863-240GB : 1540TB, Samsung PM1633a- 240GB : 876TB örneklerinde de görüldüğü gibi kurumsal sürücüler belirgin biçimde yüksek dayanım değerine sahiptirler. Pek çok kullanıcı için dayanım süresi endişe edilecek bir şey değildir. Sıradan bir kullanıcının; standart bir sürücü tarafından sunulan 70TB yazma ömrünü doldurması yıllar alacaktır. Oysa bir sunucu sistemi her gün sürücü kapasitesini bir keç kez doldurabilecek kadar çok veriyi işler, bu da teorik olarak sunucunun bir tüketici SSD sürücüsünün kullanım ömrünü bir yıldan daha az bir sürede doldurabileceği anlamına gelir. Ve bu tür yıpranma hiç bir üretici tarafından garanti kapsamına alınmamaktadır. Daha yüksek dayanım ömrü değeri ile kurumsal sürücüler, içerisinde depolanan verileri daha güvenli bir şekilde saklamaktadır.

Basit bir anlatım ile tüketici SSD sürücüleri veriyi sadece bekleme durumunda iken korurlar, kurumsal sürücüler ise veri hareket halindeyken de koruma sunarlar. Verinin hareket halinde olması, sürücü önbelleğinde olması ya da sürücü içerisinde okuma yazma işlemi yapılıyor olmasıdır. Geleneksel bir sürücüde, veri yazma işlemi esnasında güç kesintisi yaşandığında önbellek üzerindeki veri kaybolur, bu da ciddi veri kayıplarına sebep olur.

İş İstasyonlarında SSD Kullanımı

İş İstasyonları, genellikle sunucu sistemleri gibi değerlendirilirler. Bunun sebebi de sunucu sistemlerinde kullanılan anakartları ve ECC bellek modüllerini kullanmalarıdır. Bu nedenle, sunucular için önerilmeyen tüketici SSD sürücüleri, İş İstasyonu sistemleri için de önerilmemektedir. Ancak günümüzde pek çok profesyonel kullanıcı İş İstasyonu sistemlerini sunucu olarak değil de, Adobe Illustrator, Photoshop yüksek performans isteyen uygulamalar ile ya da 3D modelleme, veya video işleme uygulamaları çalıştırmak için kullanmaktadır. Bu nedenle İş İstasyonu sistemi eğer Ağ Depolama, sanal makine gibi 7/24 çalışan sunucu görevleri için kullanılmıyorsa, özellikle Kingston HyperX ya da Samsung 850 Pro serisi SSD sürücülerin İş İstasyonu sistemlerinde kullanılması sorun olmayacaktır.

Sonuç

Sunucu sistemlerinde tüketici sınıfı SSD kullanıldığında, daha düşük performans alındğı gibi daha kısa aşınma ömrü olan bir sürücünün kullanılması nedeni ile veri güvenliği de daha düşük seviyede olacaktır. Ayrıca arıza durumunda üretici garantisi de sunulmayabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü kullanım senaryoları ve sistemleri için tasarlanmış SSD sürücüler ile çalışılması tavsiye edilmektedir.

Top