Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > M.2 ve U.2 SSD Sürücüler ile İlgili Gerçekler

M.2 ve U.2 SSD Sürücüler ile İlgili Gerçekler

M.2, hot-swap desteğine sahip değildir. Bu yüzden kurumsal platformlarda kullanılamaz.

Doğru, M.2; mSATA ya da mini PCIe bağlantısında olduğu gibi hot-swap (sistem çalışır durumda iken bileşen çıkarılıp takılabilir olması) destekleyecek bir tasarıma sahip değildir. Ancak M.2 sürücüler yine de kurumsal sistemler için son derece uygun depolama seçeneğidir. Son derece küçük yapısı ile  M.2 biçim faktörü; blade ve hyperscale platformlar ile gömülü sistem tasarımları için giderek daha fazla tercih edilmektedir.

Sistem üzerinde yer alan tek bir M.2 yuvasında kullanılacak olan SSD sürücü, işletim sistemi ve uygulamalar için hızlı, güçlü ve güvenilir bir depolama sunar.

M.2 küçük boyutları nedeni ile ihtiyaç duyulan kapasite seçeneklerini sağlayamaz.

Yanlış. M.2 biçim faktörü fiziksel olarak oldukça küçük olmasına rağmen, yeni nesil 3D NAND ve 3D XPoint gibi yonga teknolojileri sayesinde 1TB ve üzeri depolama kapasitesi sunabilmektedir. Sistemde kullanılacak tek bir M.2 SSD, tıpkı diğer (2,5 inç, mSATA vb) SSD sürücüler tarafından sunulan kapasite ve hız değerlerini sunarak işletim sistemi ve veriler için yeterli depolama sağlar.

M.2, mSATA gibi bir çözümdür.

Yanlış. M.2; PCI Express (x4’e kadar), SATA 3.0 ve USB 3.0 desteği sayesinde son derece esnek çözümler sunan bir yapıya sahiptir. M.2 arayüz türleri arasında ayrım yapmak için farklı çentik yapıları sunabilmektedir. Günümüz sistemlerinin bir çoğu otomatik cihaz tipi denetleyicilerine sahip olduklarından aynı yuvada SATA 3.0 or PCI Express SSDs sürücülerin kullanılmasına imkan sağlamaktadırlar. M.2 ayrıca, mSATA’nın sahip olduğu bant genişliği sınırlamasının da üstesinden gelmiştir. mSATA, SATA 6.0Gb/s’a kadar desteklerken, M.2 ise SATA 6.0Gb/s ve PCIe hızlarını destekler.

 

M.2 ve mSATA karşılaştırıldığında; farklı boyut seçenekleri ve PCI Express, SATA 3.0 ve USB 3.0 desteği sayesinde M.2 sürücünün mSATA’nın fiziksel ve teknolojik sınırlamalarının hepsinin üstesinden geldiği görülür.

Tüm M.2 sürücülerin boyutları aynıdır.

Yanlış. M.2 standartları 13 farklı çentik yapısı, 4 farklı genişlik (12, 16, 22 ve 30 mm) seçeneği ve 8 farklı uzunluk seçeneği içermektedir (16, 26, 30, 38, 42, 60, 80 ve 110 mm). Ayrıca 8 farklı kalınlık seçeneği de M.2 standartları içerisinde yer almaktadır.

M.2, yüksek performanslı sistemlerde kullanım için yeterli ısı dağıtım gücüne sahip değildir.

Yanlış. M.2 sürücüler bağlantı şartnameleri gereği pasif ısı dağıtıcılara ihtiyaç duymamaktadırlar. Ayrıca eğer şartnameler ile uyumlu ise M.2 sürücülerde soğutucu kullanılmasında bir engel yoktur. Düşük güç tüketimi, dahili görüntüleme ve yapılandırma özellikleri ve iş yükü odaklı tasarımları tüm M.2 sürücülerde başından beri yer aldığından ısı dağıtımı, M.2 sürücülerde en az endişe edilecek konudur.

U.2 PCI Express hot-plug desteğine sahip değildir.

Yanlış. U.2 bağlantı ucu (SFF8639), biçim faktörüne sahip sürücü tasarımı mevcut 2,5 inç HDD ve SSD sürücülerin en güçlü yönlerine ve PCI Express özelliklerine sahiptir. Bağlantı ucu hot-plug destekleyecek şekilde tasarlanmıştır (hot-plug işlevi için; kullanılan sistem, işletim sistemi uyumluluğu gerekmektedir). Detaylı şartname bilgileri için www.ssdformfactor.org adresi ziyaret edilebilir.

PCIe SSD sürücüler farklı biçim faktörleri ile (AIC (add-in-card), U.2 ve M.2) sundukları esneklik sayesinde giderek artan bir kullanım oranı elde etmektedirler.

PCI Express çift port yedekleme (dual-port redundancy) işlevini desteklemez.

Yanlış. U.2 biçim faktörü iki farklı yapıda kullanıma sunulmuştur. Dört PCI Express kanalının tamamının tek bir yol üzerinden U.2 sürücünün kullanımına sunulduğu 4 kanal (four-lane),  tek giriş (single-port) server-sunucu yapılandırması ve ikişer kanalın çiftler halinde U.2 sürücünün kullanımına sunulduğu iki kanal (two-lane) çift giriş (dual-port) storage-depolama yapılandırması. Çift giriş depolama yapılandırması isteğe bağlı olarak sunulmaktadır. Gerekli işlemler için sürücü kılavuzu incelenmelidir.

U.2 SSD sürücüleri ya da onlarla uyumlu kasa tasarımları hiç bir üretici tarafından desteklenmemektedir.

Yanlış. SATA ya da SAS kadar yaygın olmamak ile birlikte özellikle 2017 yılında U.2 biçim faktörüne sahip SSD sürücüler ve bu sürücülerin kullanıldığı sistemler önde gelen üreticiler tarafından kullanıma sunulmaya başlamıştır. Intel, Kingston, Micron, Samsung gibi üreticiler U.2 SSD çözümlerini sunarken, ASUS, SuperMicro, Foxconn gibi anakart üreticileri ve Dell, HP gibi sistem üreticileri de U.2 sürücü destekleyen sistemleri kullanıma sunmuşlardır.

U.2 PCIe arayüzü çift/yedekli port kullanımı gibi özellikleri ile üreticiler ve kullanıcılar için çok fazla seçenek sunabilmektedir.

U.2 farklı yapısı nedeniyle son derece sınırlı bir kullanıma sahip olacaktır.

Yanlış. U.2, aynı bağlantı noktasında SATA, SAS ve PCI Express sürücülerin kullanılmasına imkan tanır. SAS ve SATA sürücüler için; U.2 standart SAS ve SATA bağlantı yapısını kullanarak geriye dönük uyumluluk sunar. PCI Express bağlantısı için gerek temas uçlarını (pin) mevcut SAS/SATA yerleşiminde güç ve veri bağlantı uçları arasında yer alan boş alanı kullanır. Bütün bu arayüz bağlantıları için gereken bağlantı yapısını mevcut bağlantı yerleşimini değiştirmeden gerçekleştirerek ileri ve geriye dönük cihaz ve sistem uyumluluğu sağlanmıştır.

U.2 PCI Express biçim faktörü, kurumsal sistemlerin ara birimleri için yeterli bant genişliği sunamayacaktır. 

Yanlış. U.2 dört kanala kadar destek sunabilmektedir. Ancak bant genişliği PCI Express ile bağlantılı olduğundan, PCIe Gen 3 ile kullanıldığında PCIe Gen 2’ye göre iki kat daha fazla bant genişliğine sahip olacaktır. Bunun anlamı da 3,9GB/s değerine ulaşabilen bağlantı hızlarıdır. PCI Express standartları gelişmeye devam ettikçe, U.2’de birlikte gelişmeyi sürdürecektir.

Top